Ekwador to Sierra: ponad 5-tysięczne wulkany, miasteczka we wciąż aktywnych kraterach, świnka morska i ludzie mówiący w tradycyjnym języku quichua.
Ekwador to Costa: gorące wybrzeże Pacyfiku, wieloryby i ludzie tańczący salsę do rana.
Ekwador to Amazonia: dżungla, tropikalny klimat, kajmany i plemiona, które nie chcą być poznane.
Ekwador to kilka rożnych światów na terytorium nie większym od połowy Polski. W zależności od tego, do którego regionu Ekwadoru się wybierze, (P)Olka ma wrażenie, że znajduje się w zupełnie innym wymiarze. Nie tylko przyrodniczo- klimatycznym, ale też kulturowym. Ludzie inaczej się ubierają, co innego jedzą, inny maja rytm życia, poglądy, wierzenia i zwyczaje.
ROŚLINNOŚĆ
![]() |
AMAZONIA - dżungla ciągnie się od Ekwadoru aż po wybrzeża Atlantyku |
![]() |
SIERRA - Ekwador przecinają dwa główne łańcuchy Andów: Kordyliera Zachodnia i Środkowa. Najwyższy punkt Ekwadoru to wulkan Chimborazo (6267 m n.p.m.) |
![]() |
COSTA - czyli wybrzeże. Plaże piaszczyste lub z kamieni wulkanicznych |
![]() |
SIERRA -w Andach LAMA jest popularnym zwierzęciem, zarówno domowym jak i żyjącym na wolności. Poza tym spotkać można jelenie, wilki, dziki i kondory. |
![]() |
AMAZONIA - jedynie w tym regionie spotyka się żyjące na wolności małpy, papugi, tapiry i dzikie koty. |
LUDZIE
![]() |
SIERRA - kapelusz to niezbędny element stroju zarówno u mężczyzny, jak i kobiety. Andyjscy Indianie noszą ciepłe poncza, a kobiety zawsze buty na niewielkim obcasie. |
![]() |
AMAZONIA - dziewczyna ma na sobie stanik z połówek skorupy kokosa i spódnicę z nici zrobionych z liści palmy. Patrzy na rodziców cumujących łódź do brzegu. |
![]() |
COSTA - to jedyny region, gdzie prowadzi się długie życie nocne. Młodzi mężczyźni piją Cuba Libre. Za szklankę służy kokos. |
JEDZENIE
Jeden kraj, ale trzy światy. W każdym coś co dech zapiera, w każdym coś co fascynuje, cieszy lub zaskakuje. Światy te zmieniają się wraz z każdym kilometrem, który pokonuję.
Jaki jest Ekwador? Taki jak Raffaello...możesz zjeść migdał, krem waniliowy i kokos osobno i smakują świetnie, ale dopiero jak połączysz te smaki ze sobą, stworzysz niezapomnianą ucztę dla podniebienia.
P.S. Ferrero Rocher powinno mi zapłacić za tę reklamę ;)
P.S.2 Przeczytaj Listy (P)Olki z trzech światów Ekwadoru
Czyli 'dziką świnkę' przyrządza się w stylu staropolskim - opiekało się nad ogniem przez minimum 12 godzin, po czym zeskrobywało się spaleniznę.
OdpowiedzUsuńDokładnie! A jaka smaczna skóra pod tą spalenizną
OdpowiedzUsuń