(P)Olka dostała zaproszenie na obiad do Cotococha - miejscowości z 12 chatami i boiskiem do piłki nożnej, położonej 5 godzin drogi od Quito. Trochę daleko, ale Indianom się nie odmawia. Tym bardziej jeśli w rachubę wchodzi jedzenie pod tajemniczą nazwa CARACHAMA (czyt. karaczama). Cokolwiek by to nie było, zawsze dobrze jest mieć pretekst, by wybrać się na weekend do dżungli.
 |
KIEDY PRZYJECHAŁA DO WSI STÓŁ BYŁ JUŻ NAKRYTY. NA OBRUSIE Z WIELKIEGO LIŚCIA PALMY LEŻAŁY 4 TALERZE, Z BARDZO NATURALNEGO MATERIAŁU I GOTOWANA JUKA. ZA SZTUĆCE MIAŁY POSŁUŻYĆ PALCE. |
 |
SIADAJĄC ZA STOŁEM (P)OLKA WCIĄŻ NIE MIAŁA POJĘCIA, CO BĘDZIE MIAŁA NA OBIAD, BO TALERZE BYŁY SZCZELNIE ZAMKNIĘTE. |
 |
PO ROZWINIĘCIU TALERZA, POJAWIŁA SIĘ KOLEJNA JEGO KOLEJNA WARSTWA, A ZA NIĄ JESZCZE JEDNA. PO KILKU MINUTACH ZNALAZŁA W KOŃCU OBIAD... |
 |
CARACZAMĘ - RYBĘ, O DOSYĆ BRZYDKO- CIEKAWYM WYGLĄDZIE. |
 |
CARACHAMA ŻYJE W RZEKACH AMAZONII. ŻYWI SIĘ PLANKTONEM, DLATEGO ZNALEŹĆ JĄ MOŻNA PRZYSSANĄ DO KAMIENI. JEST WIELKOŚCI TWARZY CZESZKI. |
 |
MA BARDZO TWARDĄ, ROGOWATĄ, WŁOCHATĄ SKÓRĘ, KTÓRĄ TRZEBA BYŁO ZDJĄĆ ŻEBY DOSTAĆ SIĘ DO BIAŁEGO MIĘSA RYBY. WSZYSTKO OCZYWIŚCIE RĘKOMA, A LIŚĆ-TALERZ SŁUŻYŁ TEŻ ZA CHUSTECZKĘ JAK CHCIAŁEŚ WYTRZEĆ TŁUSTE OD MIĘSA PALCE. |
 |
GŁOWA RYBY TO PRZYSMAK I DESER, ALE JEST TAK TWARDA, ŻE ABY ZJEŚĆ TO CO SIĘ ZNAJDUJE WEWNĄTRZ, TRZEBA DAĆ RYBIE BUZIAKA I PRZEZ BUZIĘ WYSSAĆ MÓZG, OCZY I WSZYSTKO, CO SIĘ ZNAJDUJE POD CZASZKĄ. |
 |
PO OŚMIU CARACZAMACH POZOSTAŁY TWARDE, NIEZJADLIWE SKÓRY, KŁUJĄCE OŚCI, PŁETWY I KILKA GŁÓW. WSZYSTKO NA POROZWIJANYCH TALERZACH. BAŁAGAN NA STOLE ZANIKNĄŁ W JEDNEJ CHWILI, GDY INDIANKA SPRAWNYM RUCHEM RĘKI, ZWINĘŁA WSZYSTKO W OBRUS I WYRZUCIŁA ZA DOM. NACZYNIA SĄ TAK EKOLOGICZNE, ŻE PO KILKU DNIACH W DŻUNGLI AMAZOŃSKIEJ NIE BĘDZIE ŚLADU PO TYM OBIEDZIE. |
Mniam:))))
OdpowiedzUsuńJestem pełna podziwu Twej odwadze!Mięsko ze środka bym chętnie zjadła, ale wyssać oczy i mózg - stanowczo mówię NIE!!!
OdpowiedzUsuńTalerze i obrus fajna sprawa :) Ciekawe co więcej kosztuje wysiłku - iść do dżungli i zerwać obrus i talerze, czy pozmywać naczynia w zlewie?