Ekwador to takie Raffaello


Ekwador to Sierra: ponad 5-tysięczne wulkany, miasteczka we wciąż aktywnych kraterach, świnka morska i ludzie mówiący w tradycyjnym języku quichua.

Ekwador to Costa:  gorące wybrzeże Pacyfiku, wieloryby i ludzie tańczący salsę do rana.

Ekwador to Amazonia:  dżungla, tropikalny klimat, kajmany i plemiona, które nie chcą być poznane.

Ekwador to kilka rożnych światów na terytorium nie większym od połowy Polski. W zależności od tego, do którego regionu Ekwadoru się wybierze, (P)Olka ma wrażenie, że znajduje się w zupełnie innym wymiarze. Nie tylko przyrodniczo- klimatycznym, ale też kulturowym. Ludzie inaczej się ubierają, co innego jedzą, inny maja rytm życia, poglądy, wierzenia i zwyczaje.

ROŚLINNOŚĆ
AMAZONIA - dżungla ciągnie się od Ekwadoru
 aż po wybrzeża Atlantyku
SIERRA - Ekwador przecinają dwa główne łańcuchy Andów: Kordyliera Zachodnia i Środkowa. Najwyższy punkt Ekwadoru to wulkan Chimborazo (6267 m n.p.m.)
COSTA - czyli wybrzeże. Plaże piaszczyste lub z kamieni wulkanicznych
ZWIERZĘTA




SIERRA -w Andach LAMA jest popularnym zwierzęciem, zarówno domowym jak i żyjącym na wolności. Poza tym spotkać można jelenie, wilki, dziki i kondory.
AMAZONIA - jedynie w tym regionie spotyka się żyjące na wolności małpy, papugi, tapiry i dzikie koty.
COSTA - od czerwca do września woda przy ekwadorskim wybrzeżu jest najcieplejsza, dlatedo też przypływają tutaj wieloryby, by skokami zdobyć partnerkę. Na zaloty mają jednak mało czasu, bo do września muszą urodzić potomstwo i odchować je na tyle, by dało radę popłynąć z rodzicami na południe.
LUDZIE
SIERRA - kapelusz to niezbędny element stroju zarówno u mężczyzny, jak i kobiety. Andyjscy Indianie noszą ciepłe poncza, a kobiety zawsze buty na niewielkim obcasie.
AMAZONIA - dziewczyna ma na sobie stanik z połówek skorupy kokosa i spódnicę z nici zrobionych z liści palmy. Patrzy na rodziców cumujących łódź do brzegu.
COSTA - to jedyny region, gdzie prowadzi się długie życie nocne.  Młodzi mężczyźni piją Cuba Libre. Za szklankę służy kokos. 
JEDZENIE

 AMAZONIA -w dżungli ryba to jeden z podstawowych elementów diety, a maito to jeden z najsmaczniejszych sposobów jej przyrządzania. Ryba zawijana jest w liść palmy i grillowana. Podawana z soczewicą, ryżem i patacones, chociaż równie często gości na talerzu yuca- kuzyn ziemniaka. Mimo, że do ryby nie dodaje się soli, ani przypraw, dzięki liściu w którym jest przygotowywana, ma rewelacyjny i delikatny smak.
 SIERRA - w Andach je się wielkie ilości mięsa, przede wszystkim wieprzowiny. W odróżnieniu do innych regionów, tutajsiEkwadorczycy nie wyobrażają sobie obiadu bez kotleta, kiełbaski, żeberek, języka czy innej części "chancho" (świnki). Na zdjęciu: skórę wieprza spala się aż do czarności, a potem zeskrobuje węgiel. Brązowa skóra, staje się chrupiąca i uważana jest za rarytas (ok 10cm kwadratowych tak przygotowanej skóry kosztuje 3$).  Gdy już się zje skórę, świniaka się piecze lub kroi na części i smaży.
 COSTA - w standardowym menu na wybrzeżu królują owoce morza- krewetki, małże, homary i kraby. W całym Ekwadorze je się wielkie ilości ryżu, ale ten przygotowany na wybrzeżu ma sławę najlepszego w kraju. 

Jeden kraj, ale trzy światy. W każdym coś co dech zapiera, w każdym coś co fascynuje, cieszy lub zaskakuje. Światy te zmieniają się wraz z każdym kilometrem, który pokonuję. 
Jaki jest Ekwador? Taki jak Raffaello...możesz zjeść migdał, krem waniliowy i kokos osobno i smakują świetnie, ale dopiero jak połączysz te smaki ze sobą, stworzysz niezapomnianą ucztę dla podniebienia. 

P.S. Ferrero Rocher powinno mi zapłacić za tę reklamę ;) 

P.S.2 Przeczytaj Listy (P)Olki z trzech światów Ekwadoru

2 komentarze:

  1. Czyli 'dziką świnkę' przyrządza się w stylu staropolskim - opiekało się nad ogniem przez minimum 12 godzin, po czym zeskrobywało się spaleniznę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie! A jaka smaczna skóra pod tą spalenizną

    OdpowiedzUsuń